_______________________________________________________________________________________________________________
.
Adventus Group
Copyright Adventus Group 2017
Energy Efficient San Francisco Penthouse, loft & Roof Garden
View from the new out-door living roof deck. It features and outdoor kitchen, roof
garden & lounge area, and 360 degree views of the San Francisco Bay.
Kitchen area under construction. Flared skylights
provide an abundance of natural light & air.
Living room area under construction & looking toward the new kitchen area. To create additional ceiling height, we wrapped the original roof
framing to create a higher 'beamed' ceiling. The large 4 x 4 central skylight lights up the room which was very dark before.
Views of the  new living room looking toward the kitchen. The original wood burning fireplace was preserved, as city
requirements would only allow a simple gas fireplace if demolished.
Views of the  new Kitchen area. Once the temporary plywood coverings are removed from the new skylights, the space with be flooded
with natural light. The sky lights are flared to maximize natural light penetration into the space.
Views of the  new main living area. The new entry vestibule is on the right. The golden gate bridge can be seen out of the
large window, which will be replaced with a large unobstructed picture window.
New Penthouse, loft & roof
garden. Pacific Heights, San
Francisco

This project involved building a new
penthouse, loft, and roof deck / roof
garden inside an existing pacific
heights apartment building.

After having first lived in one of the
existing apartments, the owners of
this building needed more space.
The exterior was considered Historic
by the City of San Francisco, which
only allowed us to alter the interior
of this old building.

A new modern, energy efficient
penthouse home was designed
inside the existing Historic shell. As
the reconfiguration of the building  
resulted in reducing the number of
existing apartments, The City of San
Francisco also required that we
build a new apartment in the garage
level.

Due to the high ceilings in this 65
year old building we choose a 'loft
style' apartment design for what was
formerly part of the garage. Holes
were cut in the old 12 inch thick
concrete walls to create a dramatic
post industrial looking effect.

At the penthouse level, there was a
chronic lack of natural light & fresh
air. Dark by 3 pm. By adding a
series of large solar electric
skylights along the full length of the
existing roof the owners drastically
improve their quality of life, and
have fresh air year round.

Both light & air are fully adjustable.
An added perk is that during the
winter, the large skylights provide
free heating from solar gain.

The need for electrical lighting, and
mechanical ventilation is also
drastically reduced.

Please contact us if you are
interested in passive solar
design.
+ 1 (415) 515 - 8933
Nearing completion.... In the photo: The new penthouse living room ceiling. To increase ceiling height and address the lack of light without
having to raise the entire roof, we eliminated every other existing roof truss, and beefed up the ones that were left over. Wrapped with
sheet rock to meet the minimum fire rating requirements, it creates an interesting detail, and a contemporary spacious look & feel.